Način života jedan je od faktora zdravog
tijela ili postupka ozdravljenja od bilo koje bolesti. On je posebno
velike, gotovo presudne, važnost kod određenih kancerogenih bolesti
poput raka dojke kojeg možemo izbjeći pravovremenom prevencijom i
izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme. Kako će nam prehrana u tome
konkretno pomoći otkriva nutricionistica, Maja Maretić.
Oktobar je mjesec koji je u cijelom
svijetu posvećen borbi protiv raka dojke, najučestalije kancerogene
bolesti kod žena. Na taj se način želi povećati svijest o prevenciji,
ranom otkrivanju i liječenju te pružiti potpora oboljelim ženama.
Kako bismo bolje razumijeli kakva je to
bolest potrebno je znati da se rak razvija niz godinama pod utjecajem
okolišnih faktora (hrana) i genetskih predispozicija. Izbor namirnica,
način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju
golem utjecaj na pojavu raka, pogotovo ako su isključeni genetski
faktori.
Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana
osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, znanstvenici su otkrili
vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari koje se
još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom organizmu i razaraju
DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.
Sistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.
Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću:
Vitamin C: citrusi (naranče, grejp, limun...), bobičasto voće, padradajz, krompir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika, prokulica
Vitamin E: orašasti plodovi i
sjemenke, kikiriki maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica β-karoten:
mrkva, špinat, kelj, tikve, kajsija
Polifenoli u zelenom čaju imaju
antioksidativna svojstva, što bi moglo obrazložiti podatak da Japanci
rijeđe oboljevaju od raka. Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka,
bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak.
Kako biste spriječili rak dojke ili
suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama
(skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline
tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.
Zasićene masti životinjskog podrijetla
svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u
kukuruznom i repičinom ulju te margarinu.
Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20-60
posto smrtnih slučajeva uslijed raka uvjetovano načinom prehrane i
pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smjernice uključite i
tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam
može podnijeti.