Maslinovo ulje sadrži iste supstance kao i lek ibuprofen.
Osobe koje muči reuma i drugi slični zapaljenski procesi mogu da piju maslinovo ulje umesto leka, i to dve kašičice dnevno.
– Ovo otkriće ne treba da čudi jer nisu Mediteranci slučajno
dugovečniji od ostalih Evropljana. Tome svakako doprinosi svakodnevno
konzumiranje maslinovog ulja, a najbolje je ono koje se dobija prvim
ceđenjem. Hladno ceđeno maslinovo ulje sadrži vitamine A, E i C, kao i
fermente zbog kojih se lako vari. Pogodno je za lečenje jetre, kamena u
žuči, crevnih bolesti i zatvora – ističe Branka Mirković, nutricionista.
Uz paradajz je najzdravije
Maslinovo ulje je veoma blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene
masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štiti srce
i krvne sudove. Bogato je antioksidantima, pre svega vitaminom E i
fenolima, koji štite od raka debelog creva i sprečavaju zgrušavanje
krvi.
Za sve koji boluju od kardiovaskularnih bolesti dobitna kombinacija
su maslinovo ulje i paradajz. Ovo povrće je veoma bogato antioksidantom
likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a bolju apsorpciju
likopena omogućava upravo maslinovo ulje.
– Kupujte isključivo ulje koje je ceđeno u kalendarskoj godini i čuvajte
ga na tamnom mestu jer svetlost uništava njegove antioksidante. Neka
istraživanja su pokazala da maslinovo ulje koje stoji na sunčevoj
svetlosti dva meseca gubi čak trećinu antioksidanata, čime postaje manje
lekovito i hranljivo – kaže naša sagovornica.
Najbolje je ekstra devičansko
• Ekstra devičansko maslinovo ulje je najzdravije od svih vrsta
maslinovog ulja jer se najmanje obrađuje, pa je samim tim i najskuplje.
Dobija se prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima
specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim
antioksidantima, a od 20 kilograma maslina dobija se od tri do pet
litara ulja.
• Devičansko maslinovo ulje dobija se prvim ceđenjem maslina slabijeg
kvaliteta, odnosno maslina koje su malo zrelije od onih od kojih se
pravi ekstra devičansko maslinovo ulje. Takođe je bogato antioksidantima
koji blagotvorno deluju na srce.
• Rafinisano maslinovo ulje dobija se obradom devičanskog ulja, pa je
samim tim i manje kvalitetno. Ima neutralan miris i ukus, i znatno je
jeftinije od ekstra devičanskog maslinovog ulja.
• Maslinovo ulje iz komina dobija se tretiranjem ljuske i koštice
masline i najmanje je kvalitetno. Nema lekovita i hranljiva svojstva
poput devičanskog maslinovog ulja, pa se i ne smatra dobrom zamenom za
suncokretovo ulje, koje se i dalje najviše koristi kod nas.
Sadržaj maslina
kalorije 145
ugljeni hidrati 3,8 g
belančevine 1 g
masti 15,3 g
vitamin E 3,8 mg
vitamin B3 0,2 mg
kalcijum 52 mg
gvožđe 0,5 mg
magnezijum 11 mg
fosfor 4 mg
*Vrednosti se odnose na 100 g zelenih maslina
Izvor: zena.blic.rs