Apiterapija se najkraće može definisati kao upotreba pčelinjih
proizvoda u službi zdravlja. Više od 2.000 godina ljudi koriste med za
prevenciju i lečenje mnogih bolesti, a apiterapija može da pomogne svima
bez obzira na starost, osim bebama i osobama alergičnim na pčelinje
proizvode.
– Apiterapija se u Srbiji vrlo malo primenjuje u odnosu na druge
zemlje jer nije razvijena, a ne postoji ni dovoljan broj školovanog
kadra. Nije tajna da svi pčelinji proizvodi blagotvorno deluju na
ljudski organizam. Ako uopšte postoji čudesan lek koji leči sve bolesti
ili je blizu tom idealu, onda je to matični mleč – kaže Žarko
Stepanović, pčelar apiterapeut i predsednik Udruženja za apiterapiju i
unapređenje integrativne zaštite Beograda „Api-beo”.
Svaki prirodan med je dobar, a najbolji je onaj koji pri degustaciji
pustite da vam se lagano topi u ustima i kad osetite da vas pomalo štipa
u grlu. Nemojte odmah posle konzumiranja meda piti vodu, zato što na
taj način nećete iskoristiti sve zdrave materije iz ove namirnice. Iako
je u našem narodu uobičajeno verovanje da med treba jesti isključivo
drvenom ili plastičnom kašikom, naš sagovornik ističe da to može da bude
značajno samo pri korišćenju prirodnog matičnog mleča.
– Ovaj pčelinji proizvod ima vrlo osetljive amino-kiseline, koje
primenom metalnih kašičica u izvesnoj meri mogu da budu razgrađene –
ističe Stepanović.
Različite vrste meda preporučljive su za lečenje raznih bolesti, a naš
sagovornik vam otkriva koja vrsta meda leči srčane, respiratorne ili
probavne tegobe.
Bagremov med – pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i deluje umirujuće na ceo organizam. Mogu ga jesti čak i deca do tri godine.
Livadski med – sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a može da pomogne i kod respiratornih oboljenja.
Lipov med – ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod
gripa, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Najbolje ga je
konzumirati zajedno sa čajem od lekovitih biljaka.
Šumski med – sadrži 13 puta više mineralnih materija
nego cvetne vrste meda. Naročito je bogat gvožđem, pa se posebno
preporučuje anemičnim osobama.
Izvor: zena.blic.rs