subota, 28. rujna 2013.

Med, čudesan lek

Apiterapija se najkraće može definisati kao upotreba pčelinjih proizvoda u službi zdravlja. Više od 2.000 godina ljudi koriste med za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, a apiterapija može da pomogne svima bez obzira na starost, osim bebama i osobama alergičnim na pčelinje proizvode.
 

– Apiterapija se u Srbiji vrlo malo primenjuje u odnosu na druge zemlje jer nije razvijena, a ne postoji ni dovoljan broj školovanog kadra. Nije tajna da svi pčelinji proizvodi blagotvorno deluju na ljudski organizam. Ako uopšte postoji čudesan lek koji leči sve bolesti ili je blizu tom idealu, onda je to matični mleč – kaže Žarko Stepanović, pčelar apiterapeut i predsednik Udruženja za apiterapiju i unapređenje integrativne zaštite Beograda „Api-beo”.

Svaki prirodan med je dobar, a najbolji je onaj koji pri degustaciji pustite da vam se lagano topi u ustima i kad osetite da vas pomalo štipa u grlu. Nemojte odmah posle konzumiranja meda piti vodu, zato što na taj način nećete iskoristiti sve zdrave materije iz ove namirnice. Iako je u našem narodu uobičajeno verovanje da med treba jesti isključivo drvenom ili plastičnom kašikom, naš sagovornik ističe da to može da bude značajno samo pri korišćenju prirodnog matičnog mleča.

– Ovaj pčelinji proizvod ima vrlo osetljive amino-kiseline, koje primenom metalnih kašičica u izvesnoj meri mogu da budu razgrađene – ističe Stepanović.

Različite vrste meda preporučljive su za lečenje raznih bolesti, a naš sagovornik vam otkriva koja vrsta meda leči srčane, respiratorne ili probavne tegobe.

Bagremov med
– pogodan je za bolesnike sa probavnim smetnjama i deluje umirujuće na ceo organizam. Mogu ga jesti čak i deca do tri godine.

Livadski med
– sadrži više etarskih ulja i posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, a može da pomogne i kod respiratornih oboljenja.

Lipov med – ima antiseptičko dejstvo i koristi se kod gripa, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Najbolje ga je konzumirati zajedno sa čajem od lekovitih biljaka.

Šumski med – sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste meda. Naročito je bogat gvožđem, pa se posebno preporučuje anemičnim osobama.

Izvor:  zena.blic.rs

Posjetite i naš blog VESELA KUHINJA, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes