Loš zadah najčešće uzrokuju bakterije u ustima ili u probavnom traktu, a uspešno ga, osim redovnog pranja zubi, uklanjaju i prirodni lekovi i namirnice.
CIMET U BORBI PROTIV ZADAHA
Jedan od najpoznatijih začina, cimet uspešno rešava problem lošeg
zadaha, a dovoljno je da u čašu vode stavite kašičicu začina i pomešate
ga s medom. Isperite grlo nekoliko puta.
LIMUN - INSTANT REŠENJE
Brzinsko rešenje za neprijatan dah je limun, a dovoljno je da
grickate krišku limuna ili njegovu koricu. Limunska kiselina u trenu
neutrališe bakterije.
ZELENI BORCI
Peršun sadrži klorofil koji ubija bakterije odgovorne za loš
zadah. Posebno je delotvoran posle belog luka ili ribe, a dovoljno je
samo da ga žvaćete. Deluju i eukaliptus, bosiljak i ruzmarin. Bilo da
žvačete njihovo lišće ili napravite čaj i ispirate grlo, rešenje će biti
isto.
JOGURT OSVEŽAVA DAH
Jedan nezaslađeni jogurt na dan smanjuje nivo sulfidvodika u ustima, jednog od uzroka neprijatnih mirisa.
RECEPTI
U pola litra kipuće vode stavite malo lista mente i pustite
da odstoji sat vremena. Mešavinom isperite grlo četiri do šest puta na
dan.
U čašu kipuće vode stavite kašičicu kima i ostavite da se
rashladi. Rastvorom isperite grlo od četiri do šest puta na dan.
U posudu stavite kašičicu čička i dodajte čašu vode, pa
zagrejte dva, tri minuta. Ostavite da se rashladi sat vremena i isperite
grlo sedam puta na dan.
Izvor: zena.blic.rs