subota, 28. rujna 2013.

Peršun liječi bubrege

 
Smetnje s mokrenjem, među kojima su najizraženiji peckanje, promena boje urina, bolovi u predelu bešike i bubrega, prvi su znaci oboljenja urinarnog trakta. Bolesti bubrega u početku ne moraju da daju izrazite simptome, pa pacijent može normalno da funkcioniše, ali kada bolest uznapreduje, bolovi postaju veoma jaki.
Za ublažavanje bolova, ali i za olakšavanje ostalih tegoba koje prate bubrežne bolesti već vekovima se koriste razne biljke. Koje su najbolje i kako se pravilno spremaju čajevi, saznali smo iz knjige „Čarobnjaci bilja“ Branke Đurišić, iz koje vam prenosimo recepte Slobodanke – Seke Matić, travarke iz Beograda.
 
ŠTA UBLAŽAVA BOLOVE
• Tri kašike iseckanog korena i suvih listova peršuna prelijte sa pola litra hladne vode i kuvajte 10 minuta. Poklopite, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte triput dnevno po šoljicu.
• Devet glavica crnog luka s ljuskom kuvajte u pet litara belog vina dok ne uvri polovina tečnosti. Procedite, prespite ostatak tečnosti u manju posudu i kuvajte još sat. Kada se prohladi, prespite u staklenu flašu i svakog jutra na prazan stomak pijte po jednu kašičicu ovog sirupa.
• Sitno naseckajte slamu od zobi, odvojte dve velike kašike, prelijte ih sa dva decilitra vode i kuvajte oko tri minuta. Skinite s vatre, ostavite da se ohladi, procedite. Nekoliko puta dnevno popijte po kašičicu. Ovaj čaj pomaže i kod bolesti mokraćne bešike.
 
ŠTA OLAKŠAVA UPALE
• U pola litra ruma stavite dve-tri kašike plodova trnjina i ostavite da odstoje 24 časa. Svakog jutra na prazan želudac pijte od pola do jedne čašice ovog napitka.
• Dve-tri kašike suvog lišća breze prelijte sa dva decilitra vrele vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Dodajte na vrh noža sode bikarbone i pijte dvaputa dnevno po jednu šoljicu.
• Šaku kukuruzne svile prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite 15 minuta. Čaj se pije proceđen i nezaslađen 10 dana. Nakon toga 10 dana pijte čaj od peršuna, pa napravite pauzu od 10 dana. I čaj od peršuna se sprema tako što se šaka listova i korena prelije litrom vrele vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi i pije triput dnevno. Ako se upala ne smiri nakon kure koja ukupno traje 30 dana, ponovite je.
 
ŠTA IZBACUJE PESAK
• Pomešajte 100 grama svežeg peršuna (i korena i lista) sa 50 grama sitno iseckanog korena celera. Dodajte 100 grama meda i 100 mililitara vode, pa kuvajte uz mešanje. Kad proključa, procedite, ostavite da odstoji tri dana, a potom pijte.
• Narendajte crnu rotkvu i ostavite da stoji dva-tri sata. Iscedite iz nje sok i pijte tri puta dnevno po 0,5 dl, 20–30 dana.
• U lonac od litra stavite dva-tri zrna semena šargarepe i prelijte decilitrom ključale vode. Ostavite da se ohladi i pijte po četiri-pet puta dnevno po kašiku.

Izvor: zena.blic.rs

Posjetite i naš blog VESELA KUHINJA, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes