Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude veoma je
važan lek. Kod maslačka su lekoviti i listovi i koren i stabljika, a oni
koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju
kada se šta skuplja. Listovi pre cvetanja, a maslačak cveta od marta do
maja, koren se vadi u proleće i u jesen, a stabljika u periodu cvetanja.
Pri vađenju korenja treba voditi računa da se koren ne iseče da ne bi
ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva-tri dana na
suncu.
Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja...
Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola,
tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i gvožđa. U terapiji se
koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se
napravi veoma ukusna i lekovita salata.
KOMBINUJTE ČAJ I SALATU
Čaj od maslačka deluje kao diuretik jer pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma.
Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dve šolje čaja.
Njegova delotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom
nedeljno pojedete i činiju salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i
tako što ćete pomešati po kašičicu osušenih listova, cvetova i sitno
seckanog korena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode,
poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
Čaj zatim procedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dve do tri šoljice čaja dnevno.
NAJBOLJI JE SVEŽ SOK
Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok.
Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korena koji se iscede.
Dve kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mleka, zasladite medom i
pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje.
SIRUP JAČA ORGANIZAM
Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno.
Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite,
dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri
uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu,
zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.
Čaj od maslačka
Priprema
Preko dve kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuvajte
minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim
procedite.
Salata od maslačka
Priprema
Sveže listove maslačka operite, naseckajte i stavite u činiju. Prelijte
ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi sveže
isceđenog limuna.
Od maslačka dosta
• Pomaže kod stomačnih problema
• Deluje na oboljenja žuči i jetre
• Ublažava svrab, lišaje i osip
• Deluje kod alergija i čireva
• Pospešuje rad bubrega i želuca
• Snižava nivo lošeg holesterola
• Reguliše neuredan menstrualni ciklus
• Ublažava reumatske tegobe
• Čisti organizam i popravlja krvnu sliku
Izvor: zena.blic.rs