nedjelja, 13. listopada 2013.

Sok od peršina

http://www.recepti-svijeta.com/wp-content/uploads/2013/04/sok_od_persina.jpg

Peršin je najpopularniji začin u svijetu, ali istovremeno i biljka koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.
Peršin sadrži flavonide koji djeluju poput antioksidanata koji se vežu za slobodne radikale i tako sprječavaju njihovo štetno djelovanje na organizam. U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi. Omjer elemenata u peršinu je takav da potpomaže djelovanje krvnih žila, a posebno arterija i kapilara u zdravom stanju. Sok od peršina pomaže normalan rad nadbubrežne žlijezde, kod kamenaca na bubrezima, kod nadutosti,  grčeva u stomaku…..

Sastojci:

  • 1 vezica peršina
  • 2 limuna
  • 1-2 debele kriške korijena hrena
  • 2 svježa krastavca

Priprema:
Limune i krastavce očistiti od kore, a hren i peršin dobro isprati. Od navedenih sastojaka u sokovniku pripremiti sok. Poslužite uz dosta leda.


Sirup od peršina

Sastojci:
  • 1 kg     limuna
  • 3 l        vode
  • 25 dag limunske kiseline
  • 1 vezica peršina
  • 5 kg šećera

Priprema:
Limun i peršin dobro oprati, te limun narezati na ploške, a peršin krupnije natrgati. Staviti zajedno u staklenku, dodati limunsku kiselinu i preliti sa vodom. Ostaviti jedan dan da odstoji. Sutra dan dodati šećer i ostaviti još jedan dan da odstoji. Potom sok procijediti i uliti u boce. Sa navedenom količinom ćete dobiti oko 7 litara soka koji se razrjeđuje sa vodom.

Izvor: recepti-svijeta.com

Posjetite i naš blog VESELA KUHINJA, te ostavite Vaše sugestije i pohvale u komentaru ispod. Hvala!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes