Peršin je najpopularniji začin u svijetu, ali istovremeno i biljka
koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Eterična
ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice
raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.
Peršin sadrži flavonide koji djeluju poput antioksidanata koji se
vežu za slobodne radikale i tako sprječavaju njihovo štetno djelovanje
na organizam. U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava
antioksidacijski kapacitet krvi. Omjer elemenata u peršinu je takav da
potpomaže djelovanje krvnih žila, a posebno arterija i kapilara u
zdravom stanju. Sok od peršina pomaže normalan rad nadbubrežne žlijezde,
kod kamenaca na bubrezima, kod nadutosti, grčeva u stomaku…..
Sastojci:
- 1 vezica peršina
- 2 limuna
- 1-2 debele kriške korijena hrena
- 2 svježa krastavca
Priprema:
Limune i krastavce očistiti od kore, a hren i peršin dobro isprati. Od navedenih sastojaka u sokovniku pripremiti sok. Poslužite uz dosta leda.
Sirup od peršina
Sastojci:
- 1 kg limuna
- 3 l vode
- 25 dag limunske kiseline
- 1 vezica peršina
- 5 kg šećera
Priprema:
Limun i peršin dobro oprati, te limun narezati na ploške, a peršin krupnije natrgati. Staviti zajedno u staklenku, dodati limunsku kiselinu i preliti sa vodom. Ostaviti jedan dan da odstoji. Sutra dan dodati šećer i ostaviti još jedan dan da odstoji. Potom sok procijediti i uliti u boce. Sa navedenom količinom ćete dobiti oko 7 litara soka koji se razrjeđuje sa vodom.
Izvor: recepti-svijeta.com