Plućne
bolesti počinju s mnogo naznaka: probadanjem u prsima, leđima,
porebrici, kratkim disanjem, kašljem, promuklošću, temperaturom, umorom,
napadno rumenim obrazima, noćnim znojenjem, odvratnošću od jela,
mršavošću i velikom slabokrvnosti. Kod ove bolesti treba na bolna mjesta
staviti obloge od loja ili još bolje čiste svinjske masti.
Lanena krpa namaže se lojem ili mašću i stavi kuda probada i pali.
Krpu, lojem namazanu, treba držati prema vatri da se malo ugrije i da
bolje uz tijelo prione. Preko ovih masnih krpa treba stavljati i ručnike
nakvašene u vodu i ocat, za suzbijanje temperature, a njih previti
suhom trostrukom plahtom da s nijedne strane zrak do obloga ne dopre.
Oblozi se mijenjaju svaki 1 i pol sat, a masna krpa kada je koža upila
mast.
Kod ovih bolesti čini osobito dobre usluge sirup od omorikinih vrhova
i češera, 5-6 komada zelenih. Omorikini češeri sitno se izrežu, preliju
vodom, pokriju i ostave potopljeni 20-30 sati. nakon toga kuhaju se u
istoj vodi i kada su proključali, poistiha se kuhaju 1 sat. Onda se uzme
mladih omorikinih vrhova, sitno se isijeku pa dobro iscijede i
pomiješaju s odvarom češera.
Koliko ima soka od češera i vrhova, uzme se 6 puta toliko zdravog
meda i kuha zajedno oko pola sata. Ovaj sirup bolesnika nevjerojatno
jača, čisti krv i pluća i razara zarazne bakterije, a daje se po jedna
mala žličica svakog sata Osim toga, ujutro, u podne i navečer po jedna
šalica ovog čaja: po 4 g žila i lišća od koprive, mladog hrastovog
lišća, dobričice, lišća od maslačka, cvijeta od kunice, kadulje,
korijena gorke krestušice (Polygala amara L), 1 žlica samljevenog
sjemena od žutilovke svinjduše i 2-3 žlice iscijeđenog soka od
krstovnika (Nasturtium offic. R. Br.), drži se potopljeno 12 sati u pola
litre vode, 10 minuta se kuha i pridoda sok od krstovnika kada se
stavlja kuhati. Hrana neka je lagana, ali krepka. Jesti što više
mlijeka, jaja, kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, zelen, bijelo
meso i mnogo voća. Kod bolesti pluća ne smije se uzimati nikakva
polijevanja ili banja osim kratkih banja za čistoću.
Da se očuvamo od plućnih bolesti, treba se čuvati boravka na lošem zraku,
prevelikog rada i nahlade. Spavati treba u dobro prozračenim
prostorijama i kod otvorenih prozora. Na noge paziti da su uvijek tople i
probava da je u redu. Nježna pluća treba što više otvrdnuti kretanjem i
dubokim disanjem po svježem zraku, osobito po šumama crnogorice.
Dubokim se disanjem pluća šire i time u cjelini svojoj doprinose
hranjenju i čišćenju krvi. Kod dubokog disanja napune se plućni
mjehurići svježim zrakom kroz koji kisik u krv struji i polučuje se
izlučivanje otrovne ugljične kiseline. Kada se ne diše duboko, onda veći
dio pluća ne radi, pa oboli i obamre od nerada.
Kod slabih pluća za jačanje treba piti ovaj čaj: po 6
grama cvijeta od kunice, šiljaste bokvice i kadulje, 3 g kantarije i 3 g
pelina drži se potopljeno 12 sati u pola litre zdravog vina, pridoda 2
žlice meda, zatim se 10 minuta kuha i 20 minuta pari. Od ovog čaja uzima
se dnevno 2-3 šalice na manje obroke. Po svježem zraku mnogo se
kretati, duboko disati te zračne i sunčane banje uzimati. Dnevno prije
spavanja 1 minutu po hladnoj vodi gaziti. Hranu krepku i mješovitu
uzimati. U proljeće se koristiti mladim biljem (blijedobolja).
Upala pluća javlja se žmarcima, drhtanjem od
studeni, što zna trajati pola sata, a više puta i dulje od sata. Nakon
žmaraca nastupa jaka temperatura i povraćanje. Zbog velike temperature
bolesnik bunca i vrlo je nemiran. Odmah na početku bolesti kašlje, a
kašalj je bolan i mučan, suh i kratak. Kada upala dozrije, postaje
lakši. Izlučevina je crveno-smeđa ili posve krvava. Upala napadne
ponajčešće vrh desnog donjeg krila pluća, a bolovi se odražavaju
žestokim žeženjem uz bodac. Uzročnika toj bolesti ima više. To su
bakterije koje se za vremena, kada ima malo sunca, u velikom broju
namnože, pa kada se čovjek nahladi ili dobije jak udarac u prsa, oboli
od upale pluća. Ako se kod upale pluća ne razvije još i koja druga
bolest, nastupa nakon 7-10 dana preokret, koji kod lakših slučajeva
završava ozdravljenjem.
Čim se bolest pojavi, treba dati bolesniku jednu veliku žlicu
bademova ulja, a kasnije svaka tri sata opet po žlicu. Pijenje ulja
izvanredno dobro utječe i protiv bolova i upale. Ako nema bademova ulja,
što je bolje, može se uzeti i čisto maslinovo ulje. Preko prsa, leđa i
ramena staviti oblog od čiste svinjske masti, a preko ovog obloga oblog
od mladog kravljeg sira, razmućenog sa sirutkom, ili ilovače razmućene s
pola octa i pola vode. Čim se oblog osuši, zamijeniti ga. U pomanjkanju
sira i ilovače, mora se staviti svako pola do tri četvrt sata oblog od
hladne vode. Svaki oblog koji se daje mora se suhim i toplim previti da
zrak ne može do tijela doprijeti. Na noge treba svako pola sata vruće
obloge stavljati s pola octa i pola vode i vruće boce na stopala i pod
koljena.
Bolesnicima na srcu ne smiju se davati nikakvi hladni
oblozi, već samo oblog od masti. Ovaj oblog mora biti debelim slojem
masti namazan i čim tijelo upije mast, oblog zamijeniti. Oblozi od masti
izvrsno djeluju protiv bolova, otklanjaju bodac i suzbijaju
temperaturu. Koji su bolesni na srcu, treba ih umjesto umatanja hladnim
oblozima svako pola sata oprati s pola litre hladne vode i pola octa i
jednom dnevno dati im hladnu polubanju uz pranje leđa od 8-10 sekundi.
Druge bolesnike, kod promjene obloga treba ih uvijek oprati s pola
vode i pola octa. Ova se pranja moraju vrlo brzo činiti da budu što
kraća, a tim je i uspjeh bolji. Da se bolesnik što prije oznoji, treba
mu skuhati ovaj čaj: uzeti po 5 g korijena od čička, lišća od maline,
lipe, cvijeta od bazge, 2 zrna prijesne tucane kave s četvrt litre vina,
2 žlice meda i sok od pola limuna, 20 minuta kuhati i toplo dati
popiti. Ako znojenje ne nastupi za četvrt sata, tada treba još jednu
šalicu čaja popiti. Ovaj čaj se daje dnevno za vrijeme visoke
temperature da se bolesnik svakog dana dobro oznoji. Kada je znoj
nastupio, dostatno je bolesnika 3 do 4 puta dnevno octenom vodom oprati i
2 do 3 žlice ulja dati mu popiti.
Osim čaja za znojenje, daje se svako četvrt sata bolesniku po jedna
velika žlica ovog čaja: uzme se po 5 g korijena gorke krestušice
(Polygala omara L), korijena koprive, korijena kravljaka (Carlina
acaulis L) i korijena iđirota i po 5 g lišća od jagode, koprive,
čestoslavice (Veronica officinalis), sljeza, cvijeta cd divizme
(Verbascum Thapsus L) i 3 g pelina. Korijenje se drži potopljeno 12 sati
u pola litre vina i trave u pola litre vina. Trave se kuhaju 10 minuta
sa 6 žlica meda, a korijenje 15 minuta i sve se ostavi pariti još 10
minuta, nakon toga se procijedi i pomiješa.
Bolesnik mora uzeti malo dobre krepke juhe, dosta kuhanog
voća i pomalo mliječnog jela. Za piće dnevno po jednu čašu zdravog
crnog vina i sirup od malina ili ribiza s vodom. Dnevno treba usta
izmućkati i grlo izgrgljati 5-6 puta odvarom od kadulje (1 dag na litru
vode).
Kada je bolesnik ozdravio, neka još tri tjedna uzima dnevno po dvije
šalice čaja, svako dva-tri sata u manjim obrocima. Za čaj se uzme po 6 g
korijena iđirota, korijena bibernele (Pimpinella magna L) i kadulje, 4 g
kantarije i 3 g pelina, u pola litre crnog vina drži se potopljeno 12
sati i kuha s dvije žlice meda 10 minuta. Ovakav čaj otklanja iz tijela
zaostale loše sokove, čisti krv, jača živce i srce, grije želudac i
mnogo doprinosi oporavljanju. Uz to se preporučuje prije spavanja jednu
minutu po hladnoj vodi hodati i uzeti dvije polubanje tjedno, uz pranje
leđa. Hranu uzimati krepku i miješanu, po zraku i suncu puno se kretati,
duboko disati i kod otvorenih prozora spavati.
Izvor:
narodnilijek.com